Banchefen informerar

Banstatus Augusti

Hoppas att ni har haft en bra sommar/semester trots vädret!

På tal om vädret, vilken konstig säsong!

Sist när jag skrev i juni, nämnde jag att vi hade fått 16mm regn på 10 veckor och att bevattningsanläggningen gick för fullt. Nu, 10 veckor senare, har vi fått sammanlagt mer än 330mm regn, och vi har inte rört vår bevattningsanläggning på 10 veckor!

Det har varit utmanande för vår del på banan, med klippning och återställning efter dem kraftiga regnskurar. Men killarna har jobbat i ur och skur varje dag för att banan ska vara spelbar så fort som möjligt.

Banan är känslig just nu med tanke på regnet vi har fått, och det har varit hög svamp tryck de sista veckorna.

Igår luftade och dressade vi greenerna, och vi kommer dressa oftare nu framöver. Det har varit nästintill omöjligt att komma ut med sand på greenerna under de regniga veckorna, och vi behöver komma i kapp. Vi kommer också att jobba med ex antal greener som behöver en extra insats framöver med bland annat stöddsådd, dress mm

Vi har börjat med ett projekt vid området där gamla 11ans tees var. Där ska vi snygga till området och samtidigt bygga an ganska stor torvodling. Torvodlingen blir mestadels greengräs, men även en del på tee/fairway höjd där vi kommer kunna hämta gräs för att laga med vid skador mm. Kommer bli kanon!

Nu hålla vi tummarna för en fin höst!

Hälsningar

Kevin med personal

Status & Information inför skötselveckan,v24

Nu är sommaren här, med något bättre natt temperaturer och varma dagar. Det växer bra på alla ytor nu, och det är rutinklippning varje dag.

Vi har också dragit i gång med dräneringsarbeten nere vid stora putting green. Området mellan båda greener var byggt på ett sätt att vattnet tvingades ner i låg punkter bredvid gräs kullar och gjorde det nästintill omöjligt att klippa. Nu har vi shapat om och tagit bort kullarna, dränerat och så ska vi rulla gräs nästa vecka. Kommer bli kanon.

Skötselveckan , v24

Nästa vecka har vi vår årlig skötselvecka, där det kommer hända mycket på banan.

Följande ska göras: -

 • Dressning och borstning av alla fairways
 • Vertikalskärning och dressning av alla foregreens
 • Luftning och dressning av alla greener
 • Stödsådd av alla greener
 • Diverse torvning av olika ytor
 • Rullning av gräs nere vid övningsområdet

 

Alla dessa moment är väldigt tidskrävande och vi behöver jobba ostörd så mycket som möjligt för att vara så effektiva som möjligt.

Detta innebär att vi kommer ha startförbud alla dagar (måndag tom fredag) fram till 10:00 på måndag, fram till kl 10:00 tisdag och onsdag och fram till 09:00 på torsdag och fredag. Väldigt viktigt att komma ihåg, enbart spel ifrån 1an när vi öppnar banan på morgonen! Vi räknar med att vi få ut ungefär 500 ton sand på alla ytor! Alla dessa moment är viktiga för kvaliteten på våra ytor under högsäsongen!

Banstatus Maj 2023

Nu har vi haft öppet i en månad, och känslan är att det är fortfarande April! Jag menar att vädret har inte varit på vår sida hittills- med kalla nätter och torra blåsiga dagar. Svårt att odla gräs när det är så!

Vi har haft en del avspärrat/stängt sedan vi öppnade, tack för tålamodet!  Det är så viktigt att vi är försiktiga med alla nylagda områden på banan, för det är en lång säsong med mycket spel.

Status på dessa områden är följande:

 • 2ans nya 55/57 tee- Öppnade förra veckan, klipps fortfarande på en högre klipphöjd för att gräset inte ska ta skada. Vi klipper ner den lite nästa vecka och dressar.
 • 6ans nya tees- Samma som ovan.
 • 7ans fairway dränering- Såddes i April, men som nämnt tidigare, kylan/torkan har inte hjälpt med etableringen av gräs. Avspärrningen är nu borttagen och fairwayn är klippt.
 • 8ans fairway dränering- Som ovan
 • 9ans green- Insatsen vi gjorde på 9an har gett resultat! Även om greenen är inte upp till en bra standard ännu, så går det åt rätt håll. Finns en del gräs nu som kommer tätna till sig de kommande veckor. Vi klipper den lite högre en vanlig green höjd, men planen är att sänka till vanlig klipphöjd inför helgen.

Våra greener har inte riktigt kommit igång ännu, och som nämnt ovan- vi behöver bättre natt temperaturer samt en bra regn vecka. Alla greener är luftade, skurna, dressat, gödslat och vattnat.

Planen framöver

Luftning och dressning av tee/foregreen samt luftning av alla fairways kommer ske de kommande veckor. Sedan ska vi jobba med drän strängarna på 7an/8ans fairways för att få de att läka ihop bättre.

När gräset har kommit igång lite mer, så blir det mer regelbundet klippning av alla ytor.

Vi kommer även påbörja dränerings arbetet vid stora putting green inom kort, och hoppas på att det är rullat och klart i juni.

Vår skötselvecka är planerad till v 24 (som tidigare år). Mer information kring vad vi ska göra och hur spelet påverkas kommer närmre inpå. 

Banstatus 3 april 2023

Först och främst vill vi passa på att tackar alla medlemmar som kom på städdagen! Vilken insats på en regnig lördag morgon - TACK!

Vi har haft en del att göra efter städdagen, med alla rishögar med mera, men nu är det mesta bortkört.

Säsongen närmar sig med stormsteg, och förhoppningsvis är vädret på vår sida nu framöver, för det har varit en blöt/kall mars månad. Antigen har vi fått väldigt mycket regn, snö eller minusgrader.

Det har hänt mycket under vintern och vi har fokuserat på följande: -

 • Dräneringsarbete i höstas på 7an och 8ans fairways
 • Nya tees på 2an och 6an
 • Blöthålen runt vissa greener
 • Maskinservice med mera
 • Röjning sly/träd på 2an
 • Arbete vid det nya pumphuset
 • Arbete vid rangehuset- ny maskin med mera

Nu är allting så gott som klart när det gäller dessa projekt, och fokus har flyttats till banan och säsongstart.

Banan har klarat vintern förhållandevis bra, tee och fairway ser fantastiskt bra ut med få skador. Våra greener ser bra ut över lag med få skador med undantag för 9ans green. Tyvärr har vi fått en del svampskador på 9an, som kom redan i höstas. För att kunna leverera en bra standard under hela säsongen, så måste vi åtgärda greenen innan vi släpper på för spel. Det betyder att vi kommer klippa upp en provisorisk green på 9an under april månad så att gräset kan etablera sig igen.

Vi kommer hålpiplufta, vertikalskära, dressa och så greenen nästa vecka och sedan täcka över med duk. Detta gör vi för att skydda fröerna och att få upp värmen på greenen för en snabbare etablering. 

Det är fortfarande minusgrader på nätterna, och det gör att gräset kommer inte riktigt i gång ännu men börja vakna till liv sakta men säkert.

Det som vi ska göra nu innan öppningen är följande: -

 • Green klippning 2 ggr
 • Luftning/Dressning av alla greener
 • Gödsling av greener1/2 ggr
 • Bansetup
 • Luftning/hjälpså 9ans green

För att kunna göra dessa moment krävs det som vanligt rätt förhållanden i form av marktemperatur, lufttemperatur och inga minusgrader. Denna vecka ser fortfarande kallt ut på nätterna, men förhoppningsvis vänder det snart så att vi kan jobba med gräset.

Det innebär att vi inte kommer öppna nu till påsk, för som sagt, vi behöver få i gång banan innan vi släpper på för spel. OM allting går som planerat med arbete i samband med vädret/marktemperaturen med mera så siktar vi på at öppna fredag den 14e April. Men mer info kommer efter påskhelgen.

 

 

 

 

September

Vilken sensommar vi har haft! Varma dagar och inget regn alls på 5 veckor här på Delsjön! Helt otroligt.

Detta har gjort att de områdena där vi har bra täckning med bevattning har vuxit bra och rutin klippning har varit längre in i säsongen än vanligt för oss. Vi har också varit tvungen att hand vattna en del, för att hålla liv i allt nylagt gräs runt våra nya bunkrar.

Jag nämnde tidigare i somras att vi hade sått 10ans nya 46 tee. Nu har den vuxit till sig, och ser väldigt bra ut. Men den är fortfarande något klen och behöver tätna till sig mer innan vi kan släppa på, detta betyder att vi kommer inte öppna den denna säsongen, utan vi öppnar när vi drar igång nästa säsong.

Nu är det höst som sagt, och det betyder förberedelserna inför vinter med fokus på att gräset på alla ytor ska mår så bra som möjligt innan det sluta växa. Planen då är att vi ska hålpiplufta och dressa våra greener v38- och i samband med detta så stödsår vi greenerna med. Det är än nödvändigt åtgärd och kommer försämrar ytan något i några dagar.

Vi ska också dressa fairways en sista gång för i år- detta är mer tidskrävande än det vi gör på green, och kommer pågår i ett par veckor tills vi är klara.

Nu i höst ska vi fokusera på tre viktiga områden på banan;

 • våra befintliga 55 tees (hål 2 & hål 6)
 • blöthålen vid green områden. 
 • dränering av lite större ytor.

 Vi kommer att påbörja arbetet med ovanstående redan nästa vecka men återkommer med mer info om hur det kommer ser ut m.m.

21 juli

Mitten av juli redan, ibland undrar man vart våren/försommaren tog vägen!

Det har hänt mycket på banan i år med allt nytt gräs och våra fina nya bunkrar. Många nya rutiner för oss greenkeepers på banan, och mycket hårt arbete. Men nu har vi kommit dit!

Sist när vi skrev så skulle vi precis gå in i vår årliga skötselvecka och nu ser vi resultatet av en sådan insats. Alla våra finklippta ytor mår så bra just nu, och banan är i fint skick!

Det betyder såklart inte att vi ska stanna där, utan banan ska kontinuerligt förbättras och vi har en bra bit av säsongen kvar. Våra greener ska dressas veckovis nu fram till vecka 31 och det blir även en vertikalskärning för att förbättra bollrullen ännu mer.

 

Två viktiga saker att tänka på nu:

Vad som alltid är viktigt är hur vi krattar efter oss i bunkrarna, och också hur vi lagar våra nedslagsmärken på green.

 

Krattning- Poängen är att man ska återställa bunkern efter sig. Dvs att sanden ska var jämn igen, inte vågig eller ojämn. Använd gärna två händer när du krattar. Krattan ska sedan ligga lättillgängligt i bunkern och i spellinjen. Vänligen se instruktionsfilmen nedan.

 

Nedslagsmärken- Poängen här är att man ska återställa greenytan igen efter att man har slagit ett bra golfslag och har fått en greenträff. Ett nedslagsmärke som är dåligt lagat är lika illa som ett nedslagsmärke som inte är lagat alls. Laga, och laga rätt.

 

Njut av sommaren och hoppas det blir mycket golf!

 

Kevin med personal

 

 

Instruktion bunkerkrattning

 

 

Skötselveckan (v. 24)

Nästa vecka kör vi vår årlig ’Skötselvecka’ där följande kommer göras på banan:

 • Luftning av samtliga fairways
 • Dressning av samtliga fairways
 • Hålpipluftning av alla greener
 • Dressning av alla greener
 • Luftning och dressning av alla tees

Alla dessa moment är väldigt tidskrävande och vi behöver jobba ostört så mycket som möjligt för att vara så effektiva som möjligt. Detta innebär att vi kommer ha startförbud alla dagar (måndag tom fredag) fram till 09:30 på måndag, fram till kl 10:00 tisdag och onsdag och fram till 08:30 på torsdag och fredag. Väldig viktigt att komma ihåg, enbart spel ifrån 1an när vi öppnar banan på morgonen! Vi räknar med att vi får ut ungefär 400 ton sand på alla ytor! Alla dessa moment är viktiga för kvaliteten på våra ytor under högsäsongen!

 

För övrigt så planerar vi att så 10ans 46 tee och packar sanden i våra bunkrar en gång till innan semesterperioden.

 

Trevlig helg och vi ses på banan!

Kevin med personal

Banstatus - 10 juni

Sommaren är här, och det är full fart på banan!

Det växer bra, och vi klipper alla ytor regelbundet nu- vilket känns riktigt bra!

I veckan så öppnade vi de sista områdena/bunkrar (11an fairway och 6an green) efter bunkerprojektet! Känns riktigt kul, och allting börjar ser bra ut. Det är inte lika mycket vattning, men nu är det i stället full fokus på finish och kvalité med gräset och i sanden.

Annars så har vi luftat och dressat både green och foregreen, samt att vi har luftat/dressat fairway på 4,5 och 13.

6 maj 2022

Ja, nu är våren här- även om det inte känns så vissa dagar på morgonen. I torsdags hade vi frost på banan- så det är fortfarande segt med växligheten just nu. Även om vi inte har kommit igång med rutin klippning än, så är det som vanligt väldigt mycket att göra. Det är fortsätt mycket jobb med våra nya bunkrar/kring områden. Sist när jag skrev så hade vi precis taget bort dukarna.

 

Nu har vi börjat jobba mycket med både sanden, men framför allt gräset. Denna vecka och förra veckan har vi gjort följande: 

 

 • Kontrollerat sand djupt, packat samt krattat alla nya bunkrar.
 • Gödslat allt nylagt gräs (1ha).
 • Klippt en del av det nylagda gräset (för hand), 2 ggr på vissa ställen tom.
 • Börjat med sand dressning (för hand) av det nya gräset.

Vi har även stödsått en del med sand/frö i dessa områdena.

Utöver detta, så har vi varit tvungen att vattna ordentlig på det nya gräset. Det har gått 3 veckor utan regn, och nästan två månader utan större regnmängder. Det går åt någonstans mellan 25-50 mantimmar per vecka just nu med vattningen.

 

Vi har ett område kvar att lägga gräs på, 11ans fairway bunker. Vi håller på för fullt med att förbereda området, och gräset kommer rullas nästa tisdag/onsdag.

 

För övrigt så har vi klippt green, tee, foregreen, fairway och semi ruff denna veckan. Det tar sig, men vi behöver lite mer värme och lagom mängd regn för att det ska kickar igång ordentligt.

 

Från och med idag (6e maj) så är det gräs tee på alla hål på banan, utom 2ans 55 tee- där kommer vi har mattan kvar i några dagar till.

Från och med måndag (9e maj) så kommer vi öppna alla green bunkrar på banan. Det betyder att man få spela ifrån bunkern om man hamnar där, men det nya gräset kommer vara MUA fortfarande. Avspärrningar delvis tas bort på måndag, och det som kommer finnas kvar är för att leda bort trafiken från allt nylagt gräs. Vänligen respektera dessa pinnar, och gå runt utanför, och INTE emellan green och bunkrar!

 

Vi har också köpt in nya krattor till alla bunkrar, och de ska användas av alla som spelar ifrån bunkrarna. Kratta så att man jämnar ut sanden igen efter sig, och lämnar HELA krattan I bunkern, så nära kanten som möjligt, i spel riktningen. Tänk också på att man ska gå in i bunkern vid den LÄGSTA punkten, och inte där det är brant. Det är för att skydda kanterna, samt att inte riskera att sanden rasar ner i onödan. En videoklipp kommer snart om hur det är tänkt här på Delsjön angående bunker spel/skötsel.

 

 

 Vänliga hälsningar, 

 

Kevin Collins med personal

 

Banchefen informerar 23/4

Nu, äntligen, är vi i gång efter en väldig kall start. Det är först nu vi börjar att se banan vaknar till liv efter en tuff vinter.

 

Vi har haft mycket att göra med det nya gräset, och förberedelserna inför öppningen. Vi la duk på en del av det nya gräset i mars, och de låg kvar i 5 veckor. Vi tog bort dessa dukar i tisdags, och det mesta ser fantastiskt bra ut.

 

Vi har också lagt om en del runt några nya greenbunkrar, och det ser också fantastiskt bra ut. Annars så har vi luftat och dressat greenerna för första gången denna veckan, samt fått ut lite gödsel och frö.

 

De närmaste veckorna kommer bli en del fix och lagning för vår del- kör skador efter bunkerprojektet och slitageytor. Sen förhoppningsvis blir det lite mer rutinskötsel med klippning mm..

Nylagda gräsområden

Ytorna är extra känsliga just nu och vi ber er vara försiktiga när ni beträder nylagda områden. Extra viktigt är också att laga sitt (och andras) nedslagsmärken på green!

 

Vänliga hälsningar

 

Kevin Collins med personal