Banchefen informerar

September

Vilken sensommar vi har haft! Varma dagar och inget regn alls på 5 veckor här på Delsjön! Helt otroligt.

Detta har gjort att de områdena där vi har bra täckning med bevattning har vuxit bra och rutin klippning har varit längre in i säsongen än vanligt för oss. Vi har också varit tvungen att hand vattna en del, för att hålla liv i allt nylagt gräs runt våra nya bunkrar.

Jag nämnde tidigare i somras att vi hade sått 10ans nya 46 tee. Nu har den vuxit till sig, och ser väldigt bra ut. Men den är fortfarande något klen och behöver tätna till sig mer innan vi kan släppa på, detta betyder att vi kommer inte öppna den denna säsongen, utan vi öppnar när vi drar igång nästa säsong.

Nu är det höst som sagt, och det betyder förberedelserna inför vinter med fokus på att gräset på alla ytor ska mår så bra som möjligt innan det sluta växa. Planen då är att vi ska hålpiplufta och dressa våra greener v38- och i samband med detta så stödsår vi greenerna med. Det är än nödvändigt åtgärd och kommer försämrar ytan något i några dagar.

Vi ska också dressa fairways en sista gång för i år- detta är mer tidskrävande än det vi gör på green, och kommer pågår i ett par veckor tills vi är klara.

Nu i höst ska vi fokusera på tre viktiga områden på banan;

 • våra befintliga 55 tees (hål 2 & hål 6)
 • blöthålen vid green områden. 
 • dränering av lite större ytor.

 Vi kommer att påbörja arbetet med ovanstående redan nästa vecka men återkommer med mer info om hur det kommer ser ut m.m.

21 juli

Mitten av juli redan, ibland undrar man vart våren/försommaren tog vägen!

Det har hänt mycket på banan i år med allt nytt gräs och våra fina nya bunkrar. Många nya rutiner för oss greenkeepers på banan, och mycket hårt arbete. Men nu har vi kommit dit!

Sist när vi skrev så skulle vi precis gå in i vår årliga skötselvecka och nu ser vi resultatet av en sådan insats. Alla våra finklippta ytor mår så bra just nu, och banan är i fint skick!

Det betyder såklart inte att vi ska stanna där, utan banan ska kontinuerligt förbättras och vi har en bra bit av säsongen kvar. Våra greener ska dressas veckovis nu fram till vecka 31 och det blir även en vertikalskärning för att förbättra bollrullen ännu mer.

 

Två viktiga saker att tänka på nu:

Vad som alltid är viktigt är hur vi krattar efter oss i bunkrarna, och också hur vi lagar våra nedslagsmärken på green.

 

Krattning- Poängen är att man ska återställa bunkern efter sig. Dvs att sanden ska var jämn igen, inte vågig eller ojämn. Använd gärna två händer när du krattar. Krattan ska sedan ligga lättillgängligt i bunkern och i spellinjen. Vänligen se instruktionsfilmen nedan.

 

Nedslagsmärken- Poängen här är att man ska återställa greenytan igen efter att man har slagit ett bra golfslag och har fått en greenträff. Ett nedslagsmärke som är dåligt lagat är lika illa som ett nedslagsmärke som inte är lagat alls. Laga, och laga rätt.

 

Njut av sommaren och hoppas det blir mycket golf!

 

Kevin med personal

 

 

Instruktion bunkerkrattning

 

 

Skötselveckan (v. 24)

Nästa vecka kör vi vår årlig ’Skötselvecka’ där följande kommer göras på banan:

 • Luftning av samtliga fairways
 • Dressning av samtliga fairways
 • Hålpipluftning av alla greener
 • Dressning av alla greener
 • Luftning och dressning av alla tees

Alla dessa moment är väldigt tidskrävande och vi behöver jobba ostört så mycket som möjligt för att vara så effektiva som möjligt. Detta innebär att vi kommer ha startförbud alla dagar (måndag tom fredag) fram till 09:30 på måndag, fram till kl 10:00 tisdag och onsdag och fram till 08:30 på torsdag och fredag. Väldig viktigt att komma ihåg, enbart spel ifrån 1an när vi öppnar banan på morgonen! Vi räknar med att vi får ut ungefär 400 ton sand på alla ytor! Alla dessa moment är viktiga för kvaliteten på våra ytor under högsäsongen!

 

För övrigt så planerar vi att så 10ans 46 tee och packar sanden i våra bunkrar en gång till innan semesterperioden.

 

Trevlig helg och vi ses på banan!

Kevin med personal

Banstatus - 10 juni

Sommaren är här, och det är full fart på banan!

Det växer bra, och vi klipper alla ytor regelbundet nu- vilket känns riktigt bra!

I veckan så öppnade vi de sista områdena/bunkrar (11an fairway och 6an green) efter bunkerprojektet! Känns riktigt kul, och allting börjar ser bra ut. Det är inte lika mycket vattning, men nu är det i stället full fokus på finish och kvalité med gräset och i sanden.

Annars så har vi luftat och dressat både green och foregreen, samt att vi har luftat/dressat fairway på 4,5 och 13.

6 maj 2022

Ja, nu är våren här- även om det inte känns så vissa dagar på morgonen. I torsdags hade vi frost på banan- så det är fortfarande segt med växligheten just nu. Även om vi inte har kommit igång med rutin klippning än, så är det som vanligt väldigt mycket att göra. Det är fortsätt mycket jobb med våra nya bunkrar/kring områden. Sist när jag skrev så hade vi precis taget bort dukarna.

 

Nu har vi börjat jobba mycket med både sanden, men framför allt gräset. Denna vecka och förra veckan har vi gjort följande: 

 

 • Kontrollerat sand djupt, packat samt krattat alla nya bunkrar.
 • Gödslat allt nylagt gräs (1ha).
 • Klippt en del av det nylagda gräset (för hand), 2 ggr på vissa ställen tom.
 • Börjat med sand dressning (för hand) av det nya gräset.

Vi har även stödsått en del med sand/frö i dessa områdena.

Utöver detta, så har vi varit tvungen att vattna ordentlig på det nya gräset. Det har gått 3 veckor utan regn, och nästan två månader utan större regnmängder. Det går åt någonstans mellan 25-50 mantimmar per vecka just nu med vattningen.

 

Vi har ett område kvar att lägga gräs på, 11ans fairway bunker. Vi håller på för fullt med att förbereda området, och gräset kommer rullas nästa tisdag/onsdag.

 

För övrigt så har vi klippt green, tee, foregreen, fairway och semi ruff denna veckan. Det tar sig, men vi behöver lite mer värme och lagom mängd regn för att det ska kickar igång ordentligt.

 

Från och med idag (6e maj) så är det gräs tee på alla hål på banan, utom 2ans 55 tee- där kommer vi har mattan kvar i några dagar till.

Från och med måndag (9e maj) så kommer vi öppna alla green bunkrar på banan. Det betyder att man få spela ifrån bunkern om man hamnar där, men det nya gräset kommer vara MUA fortfarande. Avspärrningar delvis tas bort på måndag, och det som kommer finnas kvar är för att leda bort trafiken från allt nylagt gräs. Vänligen respektera dessa pinnar, och gå runt utanför, och INTE emellan green och bunkrar!

 

Vi har också köpt in nya krattor till alla bunkrar, och de ska användas av alla som spelar ifrån bunkrarna. Kratta så att man jämnar ut sanden igen efter sig, och lämnar HELA krattan I bunkern, så nära kanten som möjligt, i spel riktningen. Tänk också på att man ska gå in i bunkern vid den LÄGSTA punkten, och inte där det är brant. Det är för att skydda kanterna, samt att inte riskera att sanden rasar ner i onödan. En videoklipp kommer snart om hur det är tänkt här på Delsjön angående bunker spel/skötsel.

 

 

 Vänliga hälsningar, 

 

Kevin Collins med personal

 

Banchefen informerar 23/4

Nu, äntligen, är vi i gång efter en väldig kall start. Det är först nu vi börjar att se banan vaknar till liv efter en tuff vinter.

 

Vi har haft mycket att göra med det nya gräset, och förberedelserna inför öppningen. Vi la duk på en del av det nya gräset i mars, och de låg kvar i 5 veckor. Vi tog bort dessa dukar i tisdags, och det mesta ser fantastiskt bra ut.

 

Vi har också lagt om en del runt några nya greenbunkrar, och det ser också fantastiskt bra ut. Annars så har vi luftat och dressat greenerna för första gången denna veckan, samt fått ut lite gödsel och frö.

 

De närmaste veckorna kommer bli en del fix och lagning för vår del- kör skador efter bunkerprojektet och slitageytor. Sen förhoppningsvis blir det lite mer rutinskötsel med klippning mm..

Nylagda gräsområden

Ytorna är extra känsliga just nu och vi ber er vara försiktiga när ni beträder nylagda områden. Extra viktigt är också att laga sitt (och andras) nedslagsmärken på green!

 

Vänliga hälsningar

 

Kevin Collins med personal